Stresstesting i krisetider
Karl-Dag Kjosavik

Karl-Dag Kjosavik er gründer av gasellebedriften med den geniale ideen for frilansere: Spleis på en arbeidsgiver. Det startet i Stavanger og nå er det avdelinger også i Oslo og Bergen, og ansatte frilansere over store deler av landet. Designere, fotografer, videoklippere, musikere, dansere, produsenter, komikere, lys- og lydfolk, konsulenter - ja, alle typer selvstendige er velkomne. 

--

"Da det smalt i midten av mars 2020 måtte vi i Employ i fellesskap brette opp ermene. Med snaut 150 ansatte hvorav 70-80% jobber i kultursektoren ble det tidlig klart at pandemien ville få store og potensielt langvarige konsekvenser for mange i vår bedrift. Og som vi skrev på vårt interne forum 11. mars: "I en situasjon som denne kan vi være glade for at vi har hverandre."

I ukene som fulgte fikk vi det travelt med å finne ut av og oppdatere oss på både gamle og nye permitteringsregler – Employ har aldri permittert før – og hjelpe hverandre med å søke om dagpenger. Det var rørende å se hvor mange som helt uoppfordret engasjerte seg og viste stor omsorg for hverandre: "vet noen hvordan...?", "jeg fikk dette svaret fra NAV, har andre i lignende situasjon...", "er Employ sine forsikringer gyldige selv om..." etc. Et massivt informasjonsbehov ble møtt med stor vilje og - etterhvert - evne til å finne gode svar på nye problemstillinger. 

"Det var rørende å se hvor mange som helt uoppfordret engasjerte seg og viste stor omsorg for hverandre."

Underveis i prosessen var det flere som påpekte at pandemien blir en ordentlig stresstest for Employ. Vil et selskap som dette kunne overleve en så stor krise? Og, for å avsløre det med en gang, svaret er ja. På toppen av et solid fundament fikk Employ (og alle andre arbeidsgivere) god hjelp av de ulike tiltakspakkene som staten kom med. Og dét, i kombinasjon med flinke og engasjerte medarbeidere i Employ, har gjort at dette har gått bedre enn vi kunne håpe på.

For et par uker siden ble Employ kontaktet av en leder i den offentlige kultursektoren. "Vi hører mye fra mange andre frilansere og kulturarbeidere, som ber kommunen om hjelp og råd. Men vi har ikke hørt noe fra alle dere i Employ. Hvorfor ikke?" Svaret på dét er todelt: for det første så har vi etter forholdene klart oss ganske bra selv. For det andre så har vi hele tiden vært veldig bevisste på at svært mange av våre venner og kolleger ikke har det samme fellesskapet rundt seg. Dét gjorde det naturlig for oss å holde en lav profil i denne tiden. 

Når støvet har lagt seg, og vi alle sammen får hverdagen tilbake igjen, så vil vi - i samarbeid med andre gode krefter - prøve å hjelpe enda flere til å organisere seg på en mer solid måte. Da vil den enkelte stå sterkere neste gang man møter en større eller mindre krise.

Stresstesting er 'stress'. Samtidig har det blitt tydeligere enn noen gang hvor viktig og verdifullt det er å ha trygge og gode rammer og dyktige og omsorgsfulle folk rundt seg når det "brenner"." -- Karl-Dag Kjosavik

Design og utvikling: VAKKER Design AS